Het geduld is weer eens op. Men heeft het duidelijk gehad in deze tijden. Is het niet de grote boze muzelman die den menschen angst aanjaagt is het wel de bank of de fiscus die zijn centjes terugwil. Hele volkstammen leven immers op geleende poet en , sja, als de conjunctuur inkakt, is het uit met de pret.

Valt er dan niets meer te lachen? Integendeel leedvermaak is een groot goed. Geweldig toch dat al die mooipraters en rasopportunisten plat op hun waffel gaan. Kostelijk gewoon.
Alleen al die blikken al, als pappa s'avonds thuiskomt met een verbeten gezicht. En dan vertelt dat zijn aandellen pakketje geen stuiver meer waard is. Tjee, geen derde keer meer op vakantie dit jaar. Toch eigenlijk niet zon goed idee die enorme opzichtige s.u.v. op afbetaling te kopen.

Maar gerechtigheid: het zijn niet alleen de graaiers die nu collectief het haasje zijn. Ook in de lagere regionen maait het noodlot wild om zich heen.

Bijstandsmoeders die hun eerstgeborene wurgen, goed zo! Steuntrekkers die hun huis incluis wederhelft en nageslacht in de hens zetten, ga zo door.

Zo komen we er.
PIK het niet meer, dat zal ze leren.
Sla dr op! Heel modern.

Wat zeg je? verantwoording? nadenken? wazdanou? Dat laten ze tegenwoordig op hoog niveau zelfs na.


Eigelijk is die dunne laag beschaving een grote illusie, wat zeg ik , mensen zijn eigenlijk helemaal niet beschaafd. Niets is ze te flauw om hun eigen willetje door te drammen.
En these days is het zelfs "bon ton" daar keihard voor uit te komen. Niet voor niks zijn gansta-rap en r&b ongekend populair. Schaamteloos je criminaliteit en poenigheid etaleren.

Maar is dat nou erg. Zijn we in ieder geval af van die tenenkrommende hypocrisie en dat door meneer pastoor er in geramde schuldgevoel.

Je bent nog maar net geboren of je hebt het al gedaan, gezondigd.

Bepaalde volken hebben dat toch duidelijk beter voor elkaar. Daar mag je nog gewoon roepen dat je de grootste pik hebt.

Moet je natuurlijk wel zorgen dat je zelf de grootste harige aap bent anders is er geen zak aan om het zo te spelen. Maar alles mag. Zelfs even naar Belgie rijden en daar zon klein zwart dingetje kopen met een heeele grote doos kogels. Of natuurlijk dikke maatjes worden met de plaatselijke vertegenwoordiger van de Tetjeense "zaak". Crimineel? Welnee! Hardstikke modern.

Wie weet kunnen we nog wat leren van onze getinte medemensch. Ben ik zwaar voor, terug naar de natuur, terug naar het beest in de mens. Weer net als vroeger, het recht van de sterkste. Het is nu eenmaal onze natuur.

Olaf Beerputs

 

VORIGE
SOUND ON/ OFF
beeld: sjaak tekst:henk
VOLGENDE