Hè hè, het oudjaar is voorbij en we zijn weer begonnen aan een nieuwe.
Maar wat is nieuw aan dit jaar?
Niet ik! Ben nog steeds dezelfde, althans daar ga ik voor het gemak van uit. Ik mag misschien veranderen, nieuw word ik niet meer.

Wat is dan het vieren waard dat we in een ander jaar zijn gaan leven? Of moet de bijzonderheid worden gezocht in het verschil tussen de maanden december en januari?

Deze benoemingen zijn echter slechts uitvindingen van de mens zelf, zodat hij zijn tijd een beetje handige kan indelen. Net zoals uren en weken betekenen ze op zichzelf niets. Een Nieuwjaar is meer van datzelfde indelingsysteem – waar we blijkbaar zo aan gehecht zijn.
Kies een ander systeem en je blijkt plots veel ouder of jonger te zijn.

Het is maar wat je leuk vindt om te gebruiken. Nieuw is het allemaal niet. Waarom blijven we dan het doen alsof we iets geheel anders hebben aangeschaft? Het is tenslotte geen nieuwe bril of jas die we hebben gekocht. Die zijn nieuw, omdat je het nog nooit-niet-nimmer had. Het jaar is alleen maar een systeem dat handig is om je seizoenen in te delen, niet een compleet ander soort ding. Je had het altijd al en je zal het alleen kwijt raken door zelf dood te gaan. Nieuw zal het nooit meer worden, hooguit anders.Deze nieuwlichterij is – naast een reden om het op een zuipen te zetten – het denken dat je iets anders gaat ondernemen.

Het is je voornemen om ‘nieuwe’ dingen te gaan doen.


Het is een zelfverlakking die naïef is door vooruit te lopen op het heden en dan denken dat de toekomst ‘echt heel anders’ zal zijn als het nu is. Daarnaast is ze jaloers & ontevreden door continu bij de buurman over de schutting te blijven kijken en zien dat hij heel andere dingen aan het doen is.

Uiteindelijk gaan we helemaal geen nieuwe dingen doen. Het overgrote deel van de goede voornemens houden het nog geen twee weken uit, waardoor we de aankomende 351 dagen precies hetzelfde zullen doen en denken als de voorgaande 365.

Waar het geval van Nieuwjaar nog het meest op lijkt is een collectieve vorm van re-birthing-thearapie.

Het zwijmelend ten ondergaan in het dood kauwen van de voorgaande 365 dagen om daar dan in ieder geval 335 dagen van verlost te zijn.

Dus trek je nieuwe jas aan, druk die nieuwe bril op je neus en blijf voor de rest een langzaam ouder wordend mens, in wat voor tijdsordeningssysteem je ook wenst te leven.

Gegroet

zei: ACG.

 

VORIGE
SOUND ON/ OFF
Beeld: Peter Bitneuker Tekst: ACG.Vianen
VOLGENDE